Életrajz

Kacsó Hanga 1996-ban született erdélyi szülők gyermekeként, a Tisza partján fekvő Szolnokon. A családi közegben elemi formájában ismerhette meg a népzene generációkat összekapcsoló erejét, szépségét. A cimbalmozni autodidakta módon tanuló nagyapa, a dalos kedvű nagymamák, és a közös családi éneklések már egészen kislánykorában meghatározták a sorsát. Énekelni, szervezett formában a szolnoki Népdalkör tagjaként kezdett, ott ismerték fel tehetségét, melyet aztán olyan versenyeken mutathatott meg, mint az Apáczai Kiadó által szervezett Országos Népdaléneklési Verseny vagy a "Tiszán innen - Dunán túl" Országos Népdaléneklési Minősítő verseny, ahonnan már a szakmai képzést megelőzően is arany és kiemelt arany minősítéssel térhetett haza.

Zenei tanulmányait a 2011 és 2015 közötti években a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakán kezdte meg. Erre az időszakra tehető a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny megrendezése, ahol ő lett a szólóének és énekegyüttes kategória győztese. A Fölszállott a páva olyan ismertséget hozott számára, ami számos területen lehetőséget nyújtott tehetsége megcsillogtatásán túl, a tanító munka megtapasztalására is. Így 2014 és 2015 nyarán is oktatott népdalokat, hátrányos helyzetű gyermekek számára az Erzsébet Talentum tábor keretein belül. Továbbá ő lett a Martonvásáron megrendezésre kerülő Magyar Népdal Napja rendezvénysorozat képviselője és arca, 2014 után a 2015-ös évben is.

Zenei tanulmányainak folytatásaként 2015-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Népzene tanszékének, népi ének és népzeneelmélet tanár szakára jelentkezett, melynek jelenleg is hallgatója és ahol nagy lelkesedéssel igyekszik gyarapítani és finomítani tudását.

Széleskörű tevékenysége részeként gyakorta vállal fellépéseket és tanítói feladatokat határon túli területeken. Személyes kötődése miatt ezek többnyire az Erdélyi néprajzi tájhoz köthetők. Így 2015 évtől Kalotaszegen a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor szervezésében éneket és táncot oktatott a táborban résztvevő fiataloknak. Ehhez szorosan kötődik az a 2015 és 2016 között megvalósuló projekt, melynek részeként a kalotaszegi Mérában és Bánffyhunyadon a Hagyományok Háza támogatásával a környező falvakban élő magyar gyermekeknek tanított népdalokat. 2016 óta, immár három éve a gyönyörű Torockón megrendezésre kerülő Double Rise Fesztivál folkudvarának egyik házigazdája, ahol az énektanításon kívül, számos alkalommal fellépőként is képviseltette magát. 2016-2018 években A "Fonó szerda" tematikus estek keretén belül szintén oktatott székelyföldi népdalokat.

Szóló produkciói mellett, természetesen formációk tagjaként is szívesen népszerűsíti sokszínű népzenei kultúránkat. Így lett többek között az Esszencia zenekar alapító tagja. Manapság leginkább meghívott vendégként vesz részt a zenekar koncertjein. Első lemezük 2017-ben jelent meg "Elindultunk a nagy útra" címmel. 2016-tól a Muzsikás zenekar állandó meghívott vendégeként is gyakran láthatjuk a színpadon hazai és a határainkon túli meghívásoknak is eleget téve. Így az ország számos pontján túl, a Muzsikás amerikai vagy indiai turnéján is hallhatták őt énekelni a magyar népzene iránt érdeklődők, de hallhatták őket együtt a belgiumi Merode Fesztiválon vagy Brassóban az Enescu fesztiválon. 2018 őszén Kínába és Tajvanba látogatnak közösen.

2018-ban a reformációs emlékév sorozathoz kapcsolódva a Marosvásárhelyi Református Egyházak kuratóriumának támogatásával megvalósulhatott egy régóta érlelődő ötlet, egy egyházi népi éneket tartalmazó hanglemez, mely "Emlékezzél meg" címmel jelent meg. A lemezbemutatóra 2018 májusában került sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az album bővített újrakiadása, és egy koncertsorozat létrehozása az elkövetkező időszak egyik fontos célkitűzése.